Μοντάζ
Μοντάζ είναι ο συνδυασμός ενός πλάνου με το επόμενο. Ο μοντέρ αφαιρεί το ανεπιθύμητο υλικό και τα περιττά καρέ, πχ αυτά που δείχνουν την κλακέτα ή το τέλος των πλάνων. Επιλέγει την επιθυμητή λήψη. Συνενώνει τα επιθυμητά πλάνα. Σημειώνει τα οπτικά εφέ και τα εκτελεί κατά κανόνα στο εργαστήριο. Το μοντάζ διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του θεατή, παραδείγματα υπάρχουν πολλά από Citizen Kane
Κατ και Οπτικά εφέ:
Ο πιο κοινός τρόπος για να συνδέσει κάποιος δύο πλάνα είναι το κόψιμο (cut) που γίνεται είτε στο εργαστήρι (κολλώντας 2 πλάνα με κολλητική ταινία) είτε κατά τη διάρκεια της κιν/σης (φυσική και σχεδιασμένη συνήθως σύνδεση 2 πλάνων μέσα στη μηχανή). Βέβαια, το μοντάζ μέσα στη μηχανή είναι σπάνιο και συνηθίζεται μόνο στον πειραματικό και τον ερασιτεχνικό κιν/φο. Σήμερα το μοντάζ γίνεται με τη μεταφορά υλικού σε βίντεο σε ψηφιακό δίσκο και τα κοψίματα (edits) γίνονται χωρίς να αγγίξει κανείς το φιλμ. Τα κοψίματα είναι ακαριαίες αλλαγές από το ένα πλάνο στο άλλο.
Αντίθετα, τα οπτικά αυτά εφέ, που εκτελούνται κατά κανόνα στο εργαστήριο, είναι σταδιακές διακοπές του ενός πλάνου και αντικατάσταση αυτού από ένα άλλο. Τέτοια είναι:
fade in (ξεκινά από μαύρη οθόνη και φωτίζει το πλάνο),
fade out (το πλάνο σκοτεινιάζει βαθμιαία),
φοντί ανσενέ (βαθμιαία συγχώνευση με διπλοτυπία του τέλους του ενός πλάνου με την αρχή του επόμενου) και
βέργα (το ένα πλάνο αντικαθιστά το άλλο με τη βοήθεια μιας διαχωριστικής γραμμής που κινείται κατά πλάτος της οθόνης)
Τεχνική πολλαπλών μηχανών λήψεως
Η τεχνική πολλαπλών μηχανών λήψεως ενδείκνυται για καταγραφή θεαματικής δράσης, οπότε αρκετές κάμερες δουλεύουν ταυτόχρονα και ο κιν/στής συλλαμβάνει μια ερμηνεία από αρκετές οπτικές γωνίες και αποστάσεις και επιλέγει τα καλύτερα πλάνα κλπ. Δύο κάμερες δουλεύουν συνήθως μαζί αν θέλουμε να έχουμε το κυρίως πλάνο και ένα κοντινότερο. Η πιο συνηθισμένη όμως λήψη πλάνων γίνεται με μία κάμερα, η οποία δουλεύει σε διαφορετικές στιγμές, οπότε μαζεύεται πολύ υλικό και γίνεται επιλογή. Γι’ αυτό απαιτείται προσχεδιασμός, προετοιμασία και κράτημα σημειώσεων κατά τη φάση του σεναρίου, στα storyboard, στη μιζανσέν, το καδράρισμα κλπ
Διαστάσεις του Μοντάζ
( = Οι 4 διαστάσεις του μοντάζ που αποτελούν βασικά πεδία επιλογής και ελέγχου στην υπηρεσία του κιν/στή)
i. Γραφιστικές σχέσεις μεταξύ 2 πλάνων
ii. Ρυθμικές σχέσεις μεταξύ 2 πλάνων
iii. Χωρικές σχέσεις μεταξύ 2 πλάνων
iv. Χρονικές σχέσεις μεταξύ 2 πλάνων
i. Γραφιστικές σχέσεις μεταξύ 2 πλάνων:
Το μοντάζ ελέγχει τις γραφιστικές παραστάσεις
Πρόκειται για τις γραφιστικές διαμορφώσεις που προκύπτουν ανάμεσα σε 2 πλάνα: σχηματισμοί φωτός και σκιάς, γραμμών και σχημάτων, όγκων και βάθους, κίνησης και στάσης πχ διατηρώ τη φωτεινότητα ή κόβω από φωτισμένο σε σκοτεινό πλάνο. Διατηρώ το σημαντικό μέρος της σύνθεσης στο κέντρο του κάδρου ή κόβω αντίθετα. Αντιπαραθέτω χρωματικές διαφορές ή κόβω σε παρόμοια χρώματα. Συνεχίζω μια κίνηση με συμφωνία ή με ασυμφωνία κλπ. Επομένως, το μοντάρισμα 2 πλάνων επιτρέπει την αλληλεπίδραση, μέσα από την ομοιότητα και τη διαφορά, των αμιγώς εικαστικών ιδιοτήτων των πλάνων αυτών. Οι 4 όψεις της μιζανσέν και οι κιν/κές ιδιότητες (φωτογραφία, καδράρισμα, κινητικότητα κάμερας) προμηθεύουν πιθανά γραφιστικά στοιχεία. Κάθε πλάνο δίνει δυνατότητες για γραφιστικό μοντάζ. Κάθε κόψιμο δημιουργεί μια γραφιστική σχέση μεταξύ των 2 πλάνων. Οι γραφιστικές παραστάσεις μπορούν να μονταριστούν για να πετύχουν ομαλή συνέχεια ή απότομη αντίθεση. Ο κιν/στής μπορεί να συνδέσει πλάνα με βάση γραφιστικές ομοιότητες, οπότε έχουμε γραφιστική σύζευξη: τα σχήματα, τα χρώματα, η σύνθεση, η κίνηση του πλάνου Α τείνει να επαναλαμβάνεται στη σύνθεση του πλάνου Β, πχ η δυναμική γραφιστική σύνθεση των σαμουράι που τρέχουν, το πρόσωπο που γίνεται καμπύλη Γης κλπ
ii. Ρυθμικές σχέσεις μεταξύ 2 πλάνων:
Το μοντάζ ελέγχει το ρυθμό της ταινίας
Το μοντάζ επιτρέπει στον κιν/στή να καθορίσει τη διάρκεια του κάθε πλάνου. Όταν ο κιν/στής ρυθμίζει τη διάρκεια των πλάνων μεταξύ τους, ελέγχει τις ρυθμικές δυνατότητες του μοντάζ. Βέβαια ο ρυθμός (κυρίως τονισμός, μέτρο, τέμπο) στην κιν/κή ταινία ως σύνολο προκύπτει από πολλούς παράγοντες και τεχνικές, όπως είναι η μιζανσέν, η θέση και η κίνηση της κάμερας, ο ρυθμός του ήχου και ασφαλώς από τις ρυθμικές δυνατότητες του μοντάζ.
Η διάρκεια του πλάνου συμβάλει στην ένταση και τον τονισμό της στιγμής κλπ (συνήθως με την παρεμβολή λίγων καρέ στο επόμενο πλάνο) ή την εκτόνωση και το καταλάγιασμα του θεατή (συνήθως προσθέτοντας αρκετά sec στο επόμενο πλάνο). Οι ρυθμικές δυνατότητες του μοντάζ, βέβαια, αναδεικνύονται όταν αρκετά μήκη πλάνων διαμορφώνουν ένα διακριτό σχήμα. Τότε θα μιλήσουμε για σταθερό μετρικό χρόνο (όλα τα πλάνα είναι περίπου ίδιου μήκους) ή ρυθμικό μοντάζ ή δυναμικό ρυθμό (βαθμιαία επιβραδυνόμενο τέμπο όταν τα πλάνα μεγαλώνουν σταθερά ή βαθμιαία επιταχυνόμενο τέμπο όταν τα πλάνα διαδοχικά μικραίνουν, όπως στη σκηνή με τα 4 πλάνα από το Birds τα οποία έχουν έντονα επιταχυνόμενο κόψιμο με διάρκεια 1000 καρέ (41 sec), 309 καρέ (13 sec), 55 καρέ (2 και 1/3 sec), και 35 καρέ (1 και ½ sec) και η ένταση αυξάνεται. Γενικά, ελέγχοντας το ρυθμό του μοντάζ, ο κιν/στής ελέγχει την ποσότητα του χρόνου που έχει ο θεατής στη διάθεσή του για να συλλάβει και να συλλογιστεί αυτό που βλέπει. Έχει λίγο χρόνο (σειρά με γρήγορα πλάνα) και δημιουργείται έξαψη. Έχει πολύ χρόνο (σειρά με αργά πλάνα) και είναι πιο ήρεμος. Ρυθμικό μοντάζ, μονταρισμένη σεκάνς, γρήγορα κοψίματα, ρυθμική χρήση των φοντί ανσενέ κλπ αποτελούν θεμελιώδη εκφραστικά μέσα για το μοντέρ.
iii. Χωρικές σχέσεις μεταξύ 2 πλάνων:
Το μοντάζ ελέγχει και κατασκευάζει το χώρο της ταινίας
Το μοντάζ δίνει τη δυνατότητα στον κιν/στή να συσχετίσει οποιαδήποτε σημεία στο χώρο μέσω της ομοιότητας, της ανάπτυξης και της διαφοράς. Για παράδειγμα, ένα πλάνο που δείχνει ένα χωρικό σύνολο μπορεί να συνεχίζεται από ένα πλάνο που απεικονίζει ένα μέρος του χώρου αυτού.
Το μοντάζ επιτρέπει στον κιν/στή να είναι πανταχού παρών, να κινείται από ένα σημείο σε οποιοδήποτε άλλο. Ο Τζίγκα Βερόφ λέει σχετικά: ‘Είμαι ο κινηματογράφος - μάτι… Σας τοποθέτησα μέσα σε ένα δωμάτιο που εγώ δημιούργησα…’ Πράγματι, ο κιν/στής μπορεί να κατασκευάζει έναν ή πολλούς χώρους από επιμέρους κομμάτια. Μπορεί να παρουσιάζει χώρους εντελώς αταίριαστους ή άσχετους σα να είναι ταιριαστοί. Και ο θεατής είναι αναγκασμένος να το δεχθεί, έστω κι αν δεν υπάρχει πλάνο εδραίωσης που να περιέχει όλους τους χώρους μαζί (πχ κανόνι που ρίχνει οβίδα –βομβαρδισμένο πεδίο ή ομιλητής – κοινό που χειροκροτεί κλπ). Τελικά, είναι το μοντάζ κυρίως (αλλά και ο ήχος, η μιζενσέν κλπ) που δημιουργεί το χωρικό σύνολο μιας ταινίας. Ο Λεβ Κουλέσοφ, σοβιετικός κιν/στής της δεκ ’ 20, εξέτασε τη δυνατότητα του μοντάζ να δημιουργεί στο θεατή την ψευδαίσθηση μιας χωρικής συνύπαρξης προσώπων και αντικειμένων που, αν και δεν είναι μαζί, βρίσκονται σε διαδοχικά πλάνα χωρίς πλάνο εδραίωσης. Το συμπέρασμα είναι ότι όταν μοντάρονται ουδέτερα πλάνα παράγουν συνειρμικές αντιδράσεις στο θεατή και τον οδηγούν σε συμπεράσματα (πχ πλάνα ηθοποιών που κοιτάζουν ο ένας τον άλλο αλλά στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ. Το εφέ Κουλέσοφ, λοιπόν, είναι μια σειρά από πλάνα που, αν και δεν υπάρχει κάποιο πλάνο εδραίωσης, παρακινούν το θεατή (ο οποίος έχει δει μόνο κομμάτια του χώρου) να συμπεράνει την ύπαρξη ενός χωρικού συνόλου. Το εφέ Κουλέσοφ μπορεί να προκαλέσει ισχυρές κινκές ψευδαισθήσεις. Άλλοτε πάλι μια ταινία μπορεί να ανακατεύσει, επίτηδες, υλικό του παρελθόντος και του παρόντος, για να προκαλέσει το σοκ ή το γέλιο ή την παραποίηση της αλήθειας. Το μοντάζ μπορεί επίσης να υπογραμμίσει δράση που λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά μέρη (= εναλλασσόμενο ή παράλληλο μοντάζ) και έτσι να φανερώνεται ποικιλία χώρων. Τέλος, το μοντάζ χωρικής ασυνέχειας μπορεί να παρουσιάσει τις χωρικές σχέσεις ως αμφίσημες και αβέβαιες, πχ Drayer Ζαν ντ΄Αρκ, όπου οι χαρακτήρες, αν και βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, αφήνουν το θεατή μπερδεμένο, χρησιμοποιώντας ουδέτερο άσπρο φόντο και πολυάριθμα κοντινά πλάνα.
iv. Χρονικές σχέσεις μεταξύ 2 πλάνων:
Το μοντάζ ελέγχει το χρόνο της δράσης που καταδηλώνεται σε μια ταινία
Ο χρόνος της πλοκής (με τον έλεγχο σε σειρά, διάρκεια, συχνότητα) μπορεί να υποκινήσει το θεατή να κατασκευάσει το χρόνο της ιστορίας. Με τη σειρά των πλάνων στο μοντάζ, ο κιν/στής ελέγχει τη χρονική διαδοχή. Κανονική σειρά, αναδρομή (flashback) και προδρομή (πιο σπάνια). Έτσι αλλάζουν οι σχέσεις πλοκής – ιστορίας, καθώς αναδιατάσσονται τα συμβάντα της ιστορίας. Με την προδρομή το μοντάζ προχωρεί από το παρόν προς ένα μελλοντικό συμβάν, και στη συνέχεια επιστρέφει στο παρόν. Το μοντάζ παρέχει στον κινστή και τρόπους να αλλάξει τη διάρκεια των συμβάντων της ιστορίας με μια νέα παρουσίαση αυτών από την πλοκή. Πχ, ένα κόψιμο στη διάρκεια του καπνίσματος ενός τσιγάρου δημιουργεί χρονική παράλειψη, για να μην φανούν και τα 5΄ που διαρκεί το κάπνισμα. Το ελλειπτικό μοντάζ παρουσιάζει μια ενέργεια με τέτοιο τρόπο που να καταναλώνει λιγότερο χρόνο επί της οθόνης απ’ όσο στην ιστορία. Ο κινστής πετυχαίνει αυτήν τη χρονική παράλειψη με 3 συνήθως τρόπους: α) Με συμβατική αλλαγή πλάνου διακοπής (πχ με ένα φοντί ανσενέ), β) Με την τεχνική των κενών κάδρων (κενά κάδρα, που δεν περιέχουν το κατεξοχήν δρώμενο) στις άκρες του κοψίματος και γ) Με το κόψιμο μεταπήδησης (cutaway) προς ένα πλάνο ενός γεγονότος που συμβαίνει αλλού, με άλλη διάρκεια, και επιστροφή με κόψιμο στο προηγούμενο. Η διάρκεια μπορεί, βέβαια, και να επιμηκυνθεί με τη βοήθεια της επέκτασης, του αντιθέτου δηλ της παράλειψης. Η επιμήκυνση της δράσης, επεκτείνοντάς την πέρα από τη διάρκειά της στην ιστορία, χρησιμοποιήθηκε συχνά από τους Ρώσους κινστές της δεκ του 20. Πράγματι, η χρονική επέκταση με τη βοήθεια του επαναλαμβανόμενου μοντάζ αυτού του είδους είναι γνώρισμα του Αϊζενστάιν, ο οποίος παρατείνει συχνά τη διάρκεια της δράσης επαναλαμβάνοντας εμφανώς τις κινήσεις από πλάνο σε πλάνο. Η συχνότητα, τέλος, είναι ένα τρίτο πεδίο επιλογής και ελέγχου που, όπως και η σειρά και η διάρκεια, δίνει στον κινστή σημαντικές χρονικές δυνατότητες στο μοντάζ, ελέγχοντας τη συχνότητα εμφάνισης των συμβάντων στρην οθόνη, πχ ένας γλάρος εφορμά μία φορά ή πολλές φορές σε επανάληψη του ίδιου πλάνου. Μάλιστα, καθώς είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε μια φορά ένα πλάνο, η επανάληψή του αποτελεί ισχυρό εκφραστικό μέσο του μοντάζ.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόσληψη του θεατή επηρεάζεται άμεσα από τις χρονικές σχέσεις μεταξύ 2 πλάνων, δηλ. τη σειρά (τις προδρομές και τις αναδρομές), τη διάρκεια (το ελλειπτικό μοντάζ ή το επαναλαμβανόμενο μοντάζ) και τη συχνότητα εμφάνισης των συμβάντων στρην οθόνη.
Αν και οι δυνατότητες του κιν/στή είναι απεριόριστες (χάρη στις 4 διαστάσεις του μοντάζ), οι πιο πολλές ταινίες ακολουθούν το μοντάζ συνέχειας, δηλ. ένα περιορισμένο σύνολο δυνατοτήτων που κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του δυτικού κιν/φου. Βέβαια, υπάρχουν κιν/στές που αποκλίνουν από αυτό το ύφος και γυρίζουν ταινίες με εναλλακτικούς τρόπους μοντάζ, οπότε μιλάμε για ασυνεχές μοντάζ.
Μοντάζ συνέχειας ή Ύφος ασυνέχειας
Διασφαλίζει την αφηγηματική συνέχεια προσπαθώντας να μη διασπά την προσοχή του θεατή. Το σύστημα συνέχειας παράγει μια ομαλή ροή από πλάνο σε πλάνο. Ειδικότερα (σε σχέση με τις 4 διαστάσεις του μοντάζ): Διατηρείται η συνέχεια των γραφιστικών ιδιοτήτων από πλάνο σε πλάνο (συμμετρία, φωτισμός κλπ). Ο ρυθμός του μοντάζ βασίζεται στην παραδοχή πως τα σύντομα πλάνα θα είναι τα κοντινά. Έχουμε συνέχεια του χώρου με το σύστημα των 180ο. Έχουμε χρονική συνέχεια.
Ειδικότερα για το σύστημα των 180ο στο χώρο
Η δράση κυλά κατά μήκος ενός διακριτού νοητού άξονα που ορίζει ένα ημικύκλιο ή μια περιοχή 180ο μέσα στην οποία τοποθετείται η κάμερα λήψης. Ο κιν/στής σχεδιάζει, κιν/φεί και μοντάρει τα πλάνα σεβόμενος αυτήν την ευθεία. Σε κάθε πλάνο επιδιώκεται η εδραίωση και ο επαναπροσδιορισμός στο σύστημα των 180ο. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει α)/κάποιο κοινό χώρο από πλάνο σε πλάνο και β) μια σταθερή σκηνική κατεύθυνση. Το μοντάζ συνέχειας υποτάσσει το χώρο στην ακολουθία αιτίου – αποτελέσματος. Έτσι ο θεατής διατηρείται προσανατολισμένος, καθώς ξέρει πού βρίσκονται οι χαρακτήρες μέσα στο σκηνικό αλλά ξέρει και πού βρίσκεται ο ίδιος σε σχέση με τη δράση της ιστορίας.
Συνηθισμένες τακτικές μοντάζ του συστήματος των 180ο.
1. Πλάνο εδραίωσης/ establishing shot (και επανεδραίωσης/ reestablishing shot) για προσδιορισμό (και επαναπροσδιορισμό) του χώρου. Πρόκειται συνήθως για μακρινά καδραρίσματα που παρουσιάζουν (ή, έπειτα από μια σειρά κοντινότερων πλάνων, ξαναπαρουσιάζουν) τα αντικείμενα, το σκηνικό και τα πρόσωπα και τις σχέσεις τους στο χώρο
2. Αντίστοιχα πλάνα (shot/reverse shot), δηλ δύο ή περισσότερα πλάνα που μοντάρονται μαζί και εναλλάσσουν πρόσωπα, συνήθως σε μια συζήτηση, δείχνοντας πρώτα τη μια άκρη της γραμμής των 180ο και έπειτα την άλλη. Συνηθίζονται και καδραρίσματα αμόρσες ή αμορσέ, δηλ πάνω από τον ώμο.
3. Ρακόρ βλεμμάτων ή κατ στον άξονα (eyeline match). Κόψιμο που υπακούει στην αρχή του νοητού άξονα: το πρώτο πλάνο δείχνει ένα πρόσωπο που κοιτάει εκτός οθόνης προς μια κατεύθυνση ενώ το δεύτερο δείχνει το χώρο που βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του χαρακτήρα. Αν ο χαρακτήρας κοιτάζει αριστερά, το επόμενο πλάνο θα πρέπει να υπονοεί πως τι ίδιο αυτό πρόσωπο βρίσκεται δεξιά εκτός οθόνης.
4. Σύζευξη πάνω στη δράση ή κατ στην κίνηση (match on action). Κόψιμο συνέχειας που ενώνει δύο διαφορετικές οπτικές της ίδιας πράξης κατά την κίνηση, κάνοντας αυτήν να φαίνεται συνεχιζόμενη.
5. Αναλυτικό ντεκουπάζ από ένα πλάνο εδραίωσης του χώρου σε κοντινότερα πλάνα. Το αναλυτικό ντεκουπάζ, με τη συνδρομή του καδραρίσματος και της ηθοποιίας, κατευθύνει την προσοχή μας στην αφήγηση. (Αναλυτικό ντεκουπάζ= αναλυτικά κοντινότερα επιμέρους πλάνα ενός γενικότερου)
6. Ψευδοκόψιμο (cheat cut). Κόψιμο που παρουσιάζει μια χρονική συνέχεια από το ένα πλάνο στο άλλο με λανθασμένο ταίριασμα στις θέσεις των προσώπων κλπ (πχ σε ένα φιλί, από μεσαίο σε κοντινό)
7. Υποκειμενικό κόψιμο (πρβλ. Σιωπηλός Μάρτυρας, ο Τζεφ βλέπει με κιάλια, άρα το επόμενο πλάνο το βλέπει ο θεατής μέσα από κιάλια)
8. Πλάνο κατά μέτωπο ή πλάνο ουράς κατά την κιν/ση πάνω στον άξονα (και έτσι δημιουργείται η αίσθηση της κίνησης κατευθείαν προς την κάμερα ή απομάκρυνσης από αυτήν)
Με τις τακτικές αυτές ο χώρος σταθεροποιείται και αναγνωρίζουμε τη θέση των χαρακτήρων, ακόμη κι αν δεν βρίσκονται στο ίδιο καρέ. Το βασικό σχήμα που ακολουθείται είναι: εδραίωση, ντεκουπάζ, επανεδραίωση. Το σχήμα αυτό συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της αφήγησης (μαθαίνουμε το σκηνικό χώρο, τους πρωταγωνιστές, τις διαθέσεις τους) και παρακινεί το θεατή να παρακολουθεί τη συνέχεια της αφήγησης, λησμονώντας ότι υπάρχουν τα κοψίματα, οι εναλλαγές πλάνων και τα άλλα στοιχεία του μοντάζ. Το μοντάζ υποτάσσει το χώρο στη δράση και η αφηγηματική συνέχεια διατηρείται, ακόμη και κάθε φορά που, αναπόφευκτα, η γραμμή των 180ο μετατοπίζεται στη διάρκεια μιας σκηνής, οπότε ο κιν/στής χρειάζεται να επανεδραιώσει ένα νέο άξονα.
Το μοντάζ συνέχειας εφοδιάζει την αφήγηση με μεγάλο εύρος γνώσεων (πχ ένα κόψιμο μας μεταφέρει σε οποιοδήποτε σημείο, στη σωστή πλευρά του άξονα). Δημιουργεί την παντογνωσία του θεατή, ιδίως όταν γίνεται χρήση του παράλληλου μοντάζ, το οποίο παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε αιτιώδεις χωρικές και χρονικές πληροφορίες. Το παράλληλο μοντάζ (crosscutting), αν και δημιουργεί κάποια ασυνέχεια χώρου δίνοντας πλάνα από διαφορετικά μέρη, στην περίπτωση του μοντάζ συνέχειας συνδέει τη δράση δημιουργώντας μια αίσθηση αιτίου – αιτιατού, συνυφαίνει διαφορετικά νήματα δράσης, παρέχει μεγάλο εύρος πληροφοριών, παράγει σασπένς και δημιουργεί παραλληλίες.
Το σύστημα συνέχειας λειτουργεί αόρατα σε έναν θεατή σχετικά με το ποιο πλάνο θα ακολουθήσει κλπ, καθώς ανακαλεί αυτόματα από προγενέστερες γνώσεις των κινκων συμβάσεων. Οι προσδοκίες του ικανοποιούνται και η ενεργητική του διαδικασία επικεντρώνεται στην πρόσληψη της αφήγησης. Το κινκό αυτό ύφος είναι σημείο αναφοράς, είτε ο κινστής το ακολουθεί είτε όχι.
Ειδικότερα για τη χρονική συνέχεια (η οργάνωση του χρόνου στο σύστημα συνέχειας)
Ο χρόνος είναι οργανωμένος με βάση την ανάπτυξη της αφήγησης. Η χρονική διαχείριση παρουσιάζει τα γεγονότα της αφήγησης κατά κανόνα σε μια κανονική σειρά (αν και η αναδρομή είναι συνηθισμένη παραβίαση αυτής της σειράς), σε συχνότητα ένα προς ένα (δηλ παρουσιάζεται μια φορά αυτό που συμβαίνει άπαξ στην ιστορία) και διάρκεια ιστορίας σπάνια διασταλμένη (δηλ ο χρόνος προβολής σπάνια είναι πιο μεγάλος από το χρόνο της ιστορίας, καθώς η διάρκεια έχει απόλυτη συνέχεια ( χρόνος πλοκής ίσος με χρόνο ιστορίας) ή χρονική παράλειψη και συντόμευση (ο χρόνος της ιστορίας είναι μεγαλύτερος από το χρόνο της πλοκής)
Για τις μεγάλες χρονικές παραλείψεις (οπότε ο θεατής χρειάζεται να γνωρίζει πόσος χρόνος πέρασε) το ύφος συνέχειας έχει αναπτύξει ένα απόθεμα ποικίλων επινοημάτων (χρονική μετάβαση με φοντί ανσενέ ή fade για σύντομη ή μεγαλύτερη, αντίστοιχα, παρέλευση χρόνου/ κοψίματα (πχ το κόκαλο στο Space 2001/ μονταρισμένη σεκάνς / montage sequence, δηλ το τμήμα μιας ταινίας που συνοψίζει ένα θέμα ή συμπτύσσει ένα χρονικό διάστημα σε σύντομες συμβολικές ή χαρακτηριστικές εικόνες (πχ Citizen Kane, με το ζευγάρι που τρώει και τα χρόνια περνάνε) κλπ
Στο ύφος συνέχειας αναμένεται μια τέτοια χρονολογική διάταξη που να διατηρεί το σχήμα αιτίου – αιτιατού, οπότε ο θεατής επικεντρώνεται στην περιέργεια, το σασπένς, την έκπληξη της αφήγησης.
Εναλλακτικοί τρόποι μοντάζ και ασυνεχές μοντάζ
Α. Γραφιστικές και Ρυθμικές δυνατότητες
Το αφήγημα σε δευτερεύουσα θέση ως προς το αμιγώς ρυθμικό ή γραφιστικό μοντάζ (πχ Τροχός του Γκανς ή Φθινοπωρινό απόγευμα του Γιασουζίρο όζου)
Β. Ασυνέχεια του χώρου και του χρόνου (περιπτώσεις)
üΗ συνέχεια του χώρου με αμφισημία (πχ κόψιμο με ήρωες εκτός της ιστορίας, ταινία Ρεναί
üΑσυνεχές μοντάζ 360ο στο χώρο. Η δράση είναι ένα σημείο στο κέντρο ενός κύκλου με μη σταθερό χώρο, μη σταθερή σκηνική κατεύθυνση και διαταραγμένα ρακόρ βλεμμάτων (ταινίες Ζακ Τατί και Όζου)
üΗ συστηματική χρήση του απότομου άλματος (ελλειπτικό κόψιμο – πχ στιγμιαία αλλαγή προσώπων ή φόντου- που μοιάζει να διακόπτει ένα μεμονωμένο πλάνο)που παραβιάζει τη χωρική, χρονική και γραφιστική συνέχεια. Τα κοψίματα αυτά δεν ρέουν ομαλά και αποπροσανατολίζουν τι θεατή, πχ στην ταινία με Κομμένη την ανάσα του Γκοντάρ
üΜη διηγητικό εμβόλιμο πλάνο/ nondiegetic insert (πλάνο ή σειρά από πλάνα που παρεμβάλλονται σε μια σεκάνς, και δείχνουν αντικείμενα που μοιάζουν να βρίσκονται εκτός του χώρου αφήγησης) που παραβιάζει και αποδυναμώνει την αφηγηματική συνέχεια, αιφνίδια ή εντελώς, πχ στην ταινία Κινέζα του Γκοντάρ
üΧρονικές ασυνέχειες στη συχνότητα και τη σειρά με ανακάτεμα πλάνων κλπ με αποτέλεσμα την αναστολή των κανονικών μας προσδοκιών για την ιστορία και τον εξαναγκασμό μας στη συγκέντρωση της προσοχής πάνω στην ίδια τη διαδικασία συνάρμοσης της αφηγηματικής δράσης, πχ στην ταινία Ο Τρελός Πιερρό του Γκοντάρ
üΕλευθεριότητες στη διάρκεια με χρήση της επέκτασης, δηλ της επιμήκυνσης κάποιας στιγμής, καθιστώντας το χρόνο προβολής μεγαλύτερο από το χρόνο ιστορίας, πχ Τρυφώ, Ζυλ και Τζιμ
üΑσυνεπές κατ στην κίνηση αλλά σε διαφορετικά μέρη, πχ στο Πέρσι στο Μάριενμπαντ του Ρεναί
Montage (αγγλ. editing): Σύστημα κατάτμησης και συναρμολόγησης
Μοντάζ συνέχειας (continuity editing): Σύστημα κατάτμησης και συναρμολόγησης που διασφαλίζει μια συνεχή και σαφή αφηγηματική δράση.
Μοντάζ ασυνέχειας (discontinuity editing: Σύστημα κατάτμησης και συναρμολόγησης
Μια τυπική ταινία του Hollywood περιέχει 800 με 1200 πλάνα
Μια ταινία με γρήγορη δράση περιέχει ίσως πάνω από 1200 πλάνα
Μια πειραματική ταινία μπορεί να διαρκεί όσο ένα πλάνο
Πολλές ταινίες πριν το 1904 αποτελούνταν από ένα πλάνο
Πλάνο / shot είναι ένα ή περισσότερα εκτεθειμένα καρέ στη σειρά σε ένα συνεχόμενο μήκος φιλμ. Πλάνο είναι αυτό που ο θεατής αντιλαμβάνεται σαν ένα αδιάλειπτο τμήμα χρόνου, χώρου ή γραφιστικών σχηματισμών της οθόνης
Κάθε πλάνο είναι μια λωρίδα φιλμ με κάποιο μήκος και κάποια διάρκεια πάνω στην οθόνη. Ξέροντας ότι 24 καρέ= 1 sec στον κιν/φο, υπολογίζουμε:
1 πλάνο = 1 καρέ μήκος = 1/24΄΄ διάρκεια
1 πλάνο = 100 καρέ μήκος = 100/24΄΄ διάρκεια = 4΄΄ περίπου
1 πλάνο = 1000 καρέ μήκος = 1000/24΄΄διάρκεια= 42΄΄ περίπου
Άπειρες οι δυνατότητες στο μοντάζ. Μια σκηνή στο Birds δίνεται σε 4 πλάνα που συνδέονται με 3 κοψίματα. Καθένα παρουσιάζεται σε διαφορετικό τμήμα χρόνου, χώρου και γραφιστικών υλικών. Θα μπορούσε ο Hitchcock να δώσει όλη τη σκηνή σε ένα πλάνο χωρίς ξαφνική αλλαγή στο χώρο κλπ είτε με κίνηση της κάμερας είτε με σύνθεση σε χώρο βάθους.
Το μοντάζ είναι λύση εναλλακτική της μιζενσέν και της κάμερας;
Είναι κιν/κό μέσο που υπερέχει (Panofsky) ή διασπά και παραποιεί τη χωροχρονική συνέχεια (Bazin);